Q & A
שואלים שאלות - מקבלים תשובות
בנושא : התנהגויות מפריעות

שאלה 1
מה ההבדל בין התנהגות שלא מקובלת, או לא מתאימה, או שאינה על פי כללי הבית לבין התנהגות מפריעה ?
תשובה 1
התנהגות מפריעה כמו שהוגדרה כאן בתוכנית, היא מצב של התנהגות שלילית, לא מקובלת, לא רצויה, שחוזרת על עצמה פעמים רבות ונותנת הרגשה של לופ. הילדים מאמצים את הדפוס התנהגות הזה, שחוזר על עצמו, במטרה להעלות את תחושת השייכות, אך כמובן שזו דרך מוטעית. התגובות והעיסוק הרב של ההורים כתגובה להתנהגות הזו, עונה על חלק ממרכיבי תחושת השייכות (לדוג׳ - התייחסות אישית, משמעות אישית), ולכן הילד ״מאמץ״ את ההתנהגות המפריעה ופעמים רבות באופן תת-מודע.
שאלה 2
האם יכול להיות שאני נמצאת מול הבת שלי במאבק כח, ואצל בעלי זה לא ככה ? מה, היא עושה לי דווקא ?
איך יכול להיות שהוא מצליח להוביל לשיתוף פעולה ואני נמצאת במסכת עינויים בכל פעם שאני לבד עם הילדים ומנסה להעביר ארוחת ערב נעימה ?
תשובה 2
כן. זו אפשרות, למרות שאני לא מרגיש שנתת מספיק פרטים כדי להבין את הסיטואציה. המון תלוי בפרשנות ההורים למקרים שקורים ביום יום.
על מנת להבין אם זה באמת העסקת יתר, בידקי עם עצמך אם כשאת נזכרת ומתארת קונפליקט מהעבר, עולים בך רגשות של תשישות, עייפות ואולי אפילו אילו רחמים כלפי הילד?
אני מציע לשאול את האבא אילו תחושות עולות בו. לבדור איתו אם הוא מרגיש רגשות דומים באוצם אירועים או משהו אחר לגמרי...
בכל מקרה יעיל לנו כהורים (בודדים או בזוג. גרושים או בהורות משותפת - כולםה) לקבל החלטה שאנחנו לא נלחמים עוד. שאנחנו בוחר באופן מודע ומושכל, לתרום, לעזור לאחרים ועוד.
כדאי להיזכר בכללים ליציאה ממאזק כח. ראשית נפרוק נישקנו ונומר - אנחנו לא נלחמים כך עוד
שאלה 3
מה מאפיין העסקת יתר / תשומת לב יתרה ?
איך נוכל לזהות שאנחנו נמצאים בלופ מסוג זה ?
תשובה 3
העסקת יתר מאופיינת על ידי תחושת ההורים. הורים שמעידים על עייפות, תשישות ותחושה של ״מסטיק״ בקונפליקט שחוזר על עצמו כל יום או בכל כניסה למקלחת, בכל התארגנות בוקר ועוד.
לרוב הפרשנות בה יחזיקו ההורים תהיה משהו בסגנון של :״האמת שמסכן, הוא קטן ועדיין כנראה לא מסוגל להתמודד עם הכל, אז אני עושה עבורו. הוא באמת עדיין קטן...